Web Site Builder
BOMEN EN SNOEIEN

Het beeld dat we van bomen hebben bestaat meestal uit een kale stam met daarboven de kroon, zo kopen we ze ook in de kwekerij.

Waarom zouden er in parken en tuinen niet eens volledig vertakte bomen mogen groeien?
Iets om over na te denken.

Langs paden en wegen is dat natuurlijk niet mogelijk, omdat het verkeer er onderdoor moet. Daar worden bomen met een takvrije stam van 180 cm zodanig geplant dat de onderste takken al snel in de weg zitten.
Het meeste snoeiwerk wordt ten behoeve van de mens gedaan en niet ten behoeve van de boom.
Snoeien is ingrijpen in het leven van de boom : men maakt wonden en vermindert het bladoppervlak. Vandaar dat als we snoeien, we de boom zo min mogelijk storen, dus enkel in het groeiseizoen, want dan groeien de wonden sneller dicht, en halen we er niet meer dan nodig af : 20 % van totale bladmassa.
Tevens gaan we de boom na de ingreep ondersteunen met de juiste mineralen op de juiste plaats.
mythe_vormsnoei

 

mythe_toppen

 

Deze uitspraken komen vaak van onopgeleide en vrij mechanisch denkende snoeiers of knoeiers die zich in een pak-de-poen-show wanen. Informeer u eerst goed en vergeet niet dat de beëdigde boomverzorger verantwoordelijk blijft voor een behandelde boom tot 10 jaar na de ingreep, en u niet altijd geeft wat u wilt maar in het belang van de boom handelt.

mythe_boomzalf

 

"to zalf or not to zalf"
"Een jaar geleden kon een klant het toch niet laten een potje boomzalf te gaan kopen en op een oude wonde te gaan smeren.

Resultaat na zes maand onder de zalf te zitten ziet u op de foto met de verwijdering op. De verdonkering is het begin van rot door condensatie en gebrek aan lucht en licht, rond de randen bemerkt men het wondhout en een goed oog ziet de vertraging en zelfs plaatselijke inrotting doordat er geen licht meer aan kon.
Conclusie; laat de boom gerust indien de zaagsnede op de juiste manier werd uitgevoerd dan groeit de zaak snel dicht, mits alle biotechnische voorwaarden ingevuld zijn. Gesmeer, gepulk en geschaaf kan de boom wel missen als een gat in een boot, men vermenselijkt te dikwijls uit goede bedoelingen (pleister op de wonde enzo) maar begrijp dat bomen andere spelregels hebben."

 

Als een boomverzorger het eens is met vormsnoeien en/of het toppen van een boom is het geen boomverzorger, punt..